Nederland heeft een hart – Q&A

Waarom dit initiatief?

Mensen op de vlucht verdienen een warm welkom. Omdat liefde vrijheid geeft. Deze campagne roept mensen op te laten zien dat Nederland een hart heeft.

Wat willen jullie precies bereiken?

Er zijn in Nederland veel positieve initiatieven om vluchtelingen een warm welkom te geven. Nederland heeft een hart. Maar er zijn in onze samenleving ook toenemende geluiden te horen van onrust, onbegrip en angst. Soms misschien terecht of begrijpelijk, want het gesprek mag en moet worden gevoerd met hart én hoofd. Deze campagne richt zich op geluiden van afwijzing en haat. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Daarom laten we graag een positief geluid horen: Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Wie zitten er achter de campagne?

Deze campagne is een particulier initiatief, met ondersteuning van bedrijven die belangeloos meewerken. Dit is een warm statement van Nederlanders. De partners doen mee vanuit een specifieke (marketing)expertise of dienst die ze kunnen leveren. Politieke of religieuze partijen kunnen zich niet als partner aansluiten. We noemen de ondersteunende bedrijven op de site NLheefteenHart.nl: kunstenares Wilma Veen, online bureau Hayona, ontwerpbureau Inzpire, drukkerij Pieters Media en webshop kameel.nl.

Welke BN’ers zijn supporter van NL heeft een Hart?

Een aantal bekende Nederlanders heeft hun sympathie betuigd met de campagne: o. a. Jörgen Raymann, Hadewich Minis, Jetty Mathurin, Charly Luske, Rossana Kluivert, Tanja Jess, Anousha Nzume, Irene de Kom-Avogadri.

Maar, mensen kunnen toch terecht bezorgd zijn over de komst van vluchtelingen?

Het gesprek over de vluchtelingen mag en moet worden gevoerd, met hart én hoofd. We sluiten onze ogen niet voor problemen die kunnen ontstaan. Maar toch blijft het belangrijk om in de eerste plaats een warm hart voor onze medemensen te behouden. Deze campagne richt zich op geluiden van afwijzing en haat. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Is dit een typisch Nederland probleem?

Heel Europa heeft momenteel met vluchtelingen te maken. Maar ook breder is te zien dat – vooral onterechte – angst vaak een slechte raadgever is. Als je die gevoelens niet bespreekbaar maakt, kan de samenleving verzuren of verstikken. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de VS gebeuren, waar het wapenbezit enorm toeneemt door gevoelens van angst en onveiligheid. Helaas leidt dit alleen maar tot meer slachtoffers.

Hoe kunnen mensen meedoen?

Op onze site NLheefteenHart.nl is alle informatie te vinden. Mensen kunnen daar gratis posters opvragen en deze een mooi plekje geven achter hun raam, in de keuken, op school, het buurtcentrum of hun werk bijvoorbeeld. Ook kun je via social media laten zien dat je achter het statement ‘Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart’ staat.

Media roepen we op om ruimte te bieden aan de campagne. Op de site is gratis advertentiemateriaal te downloaden. En ook andere mediapartners, zoals buitenreclame of rtv, nodigen we van harte uit om aan te haken. Ook BN’ers die dit geluid ondersteunen, zijn van harte welkom als supporter/ambassadeur.

Richt deze campagne zich tegen Wilders of de PVV?

Dit is geen politieke campagne en we richten ons niet op een specifieke persoon of partij. Wij vragen alle Nederlanders hun hart te laten spreken. Het gesprek over de vluchtelingen mag en moet worden gevoerd, met hart én hoofd. Wij willen een alternatief bieden voor het negatieve en angstige. Liefde geeft vrijheid. Nederland heeft een hart.

Mede mogelijk gemaakt door: Inzpire, Kameel.nl, Pieters Media, Hayona en Wilma Veen